Запобігання втрат урожаю при роботі жаток

Зернова жниварка

При скошуванні хлібів у валки жатки мають місце втрачати зерно (в основному при вибиванні зерен з колоска планками мотовила), зрізаних та не зрізаних колосків (коли неякісна робота різального апарата).

При вимолоті мотовилом зерна, з кожного колоска втрати можуть досягати 1ц/га, при двох колосків, які залишаються на 1м2, - не менше 25 кг / га.

Науковими дослідженнями і господарськими спостереженнями встановлено, що питома маса втрат за жаткою в загальному балансі втрат становить 60 ... 70% з яких зрізаними колосками - 70 ... 85%.

Ці дані говорять про те, що контроль за якістю робіт комбайна необхідний починати з жатки, звертаючи в першу чергу увагу на втрати зрізаними колосками.

Втрати за жаткою комбайна не повинні перевищувати на прямостоящих хлібах 0,5 і на лежачих 1,5%. На прибиранні при несприятливих умовах або через неправильне регулювання робочих органів вони можуть досягати до 10%. Таким чином, за жаткою втрати зерна можуть значно перевищувати допустиму норму.

Багаторічний досвід показує, що основними причинами втрат урожаю за жатками є неточний регулювання робочих органів, неправильні комплектування збирального агрегату, перевищення швидкості руху, відсутність на жатка відповідних пристосувань для скошування хлібів при несприятливих умовах.

Якість роботи жатки залежить від частоти обертання мотовила і його розміщення щодо різального апарату. Основні ознаки правильної роботи мотовила такі:

  • зрізані стебла надійно укладаються на конвеєр і не зриваються з його планками;
  • хлібна маса не затримується на пальцевому брусі різального апарата;
  • мотовило кілька нахиляє стебла до різальної апарату, діючи на одні й ті ж рослини не більше ніж однією планкою.

Невиконання останнього умови говорить про надмірну частоті обертання мотовила. Для нормальної роботи жатки кругова швидкість планок мотовила повинна перевищувати швидкість поступального руху агрегату в 1,2 ... 2 рази. Менші значення (1,2 ... 1,5) приймають, якщо швидкість руху комбайна висока, оскільки відбувається надмірне надходження хлібної маси до різальної апарату, а великі - при невисокій швидкості.

Перестоявший хліб скошують на мінімальній частоті обертання мотовила, а при збиранні низькорослих хлібів її доцільно дещо збільшити, щоб не допускати нагромадження зрізаної маси на пальцевому брусі жниварки.

На всіх комбайнах передбачено можливість переміщення вала мотовила вгору і вниз (по вертикалі), вперед і назад (по горизонталі) щодо різального апарату. Регулюючи мотовило по вертикалі, потрібно враховувати, що його планки повинні захоплювати рослина по центру маси стебла або трохи вище. При висоті хлібостою 80 ... 120 см центр маси віддалений від верхівки колоса приблизно на 1/3 висоти стебла. У підсумку, мотовило по вертикалі установлюють так, щоб планки захоплювали стебла на цій висоті і не ударяли по колосках.

При скошуванні прямостоячих хлібів мотовило потрібно розміщувати ближче до задньої стінки платформи.

Відділ реалізації:

(067) 537-38-57

(044) 221-32-23

ТОВ "Агротехніка-Плюс" тел.: (067) 537-38-57

SelhozTehnika © 2020